nedjelja, 27. rujna 2015.

Macerat od smilja

Prvi macerati nastali su na način da su ljudi ljekovito bilje otapali u vodi, alkoholu ili masnoćama, nastojeći time imati zalihu njihovih ljekovitih ekstrakata tijekom cijele godine.
Macerati nastaju potapanjem biljaka u ulju, gdje ulje, poslije nekog vremena, izvlači iz biljke njezina ljekovita svojstva.

 Mojih 100 ml macerata nastali su potapanjem smilja u maslinovom ulju. Smilje je žuta grmolika biljka koja raste u kamenjaru, odnosno na suhom i stjenovitom prostoru Mediterana. Mnogi ga zapravo izbjegavaju zbog suviše intenzivnog mirisa, ali njegova svojstva zbilja su dragocjena.

Macerat smilja od davnina se koristi protiv starenja kože jer cvjetovi smilja potiču mikrocirkulaciju i sintezu kolagena. Obnavljajući stanice, posljedice uporabe macerata su blistavost i mladolikost kože. Zahvaljujući svom sastavu, djeluje djeluje snažno protuupalno i antioksidativno, antikoagulantno, smanjuje razinu kolesterola te pokazuje analgetičko djelovanje. Koristi se kod tretiranja hematoma, proširenih i upaljenih vena, tromboze, popucalih kapilara, sportskih ozljeda, ožiljaka, strija, kožnih alergija, atopijskog dermatitisa, psorijaze, reumatoidnog artritisa itd.
Macerat smilja slobodno možete koristiti umjesto kreme, ali ga ne preporučujem kao dnevnu njegu po ljetnim vrućinama jer bi vam moglo biti preteško na licu. Također, iako je smilje korisno i pri zarastanju ožiljaka te tretiranju akni i ostalih upalnih procesa na koži, ovaj macerat pripravljen u maslinovom ulju ne bih preporučila onima koji se bore s aknama, miteserima i nečistom kožom. 
Vjerujem da uzrok toga leži u komedogenosti maslinovog ulja, stoga bi upotreba bademovog ulja bio bolji izbor.


Macerat se relativno sporo upija, stoga sam ga ponajviše koristila za okoloočno područje kako bih cijele noći zadržala vlažnost tog dijela lica. Naime, macerat nanešen prije spavanja smanjuje podočnjake i ublažava otečenost očiju. Također ima i anti- age učinak. 
Uz to, dobro  mi je došao i kao ulje za tijelo poslije sunčanja, s obzirom da djeluje regenerativno. 
Ne može ga se nabaviti u slobodnoj prodaji, već kod aromaterapeuta, u sapunjarnicama, obiteljsko poljoprivrednim domaćinstvima ili kod zaljubljenika u prirodu.Macerate možete napraviti i sami, a postupak je slijedeći:

Potrebno vam je neko od stabilnih hladno prešanih ulja: maslonovo, bademovo, kokosovo, suncokretovo.
Ukoliko radite s rafiniranim uljima, morate imati na umu da takva ulja ne posjeduju ljekovita svojstva.
Listove, korijen ili sam cvijet biljke iz eko uzgoja (ubrane daleko od izvora zagađenja) potrebno je prije svega dobro osušiti. Sušenje varira zavisno od biljke, no prosjek je od 4-7 dana.
U dobro oprane i suhe posudice (najbolje staklene), stavite bilje. Ono može biti usitnjeno ili nasjeckano, a potom ga prelijte uljem. Svi djelovi biljke trebaju biti potopljeni.
Nakon što ste staklenku dobro zatvorili i odložili na sunce, započinje proces maceriranja.
Cijeli postupak traje nekoliko tjedana (3-6), a sunce ubrzava sam proces te dodatno obogaćuje macerat sunčevom energijom. Naime, tijekom postupka, primjećivat ćete promjenu boje macerata, kao i promjenu njegova mirisa. Neka vas to ne obeshrabri jer nakon maceracije mirisi će nestati.
Sadržaj miješajte nekoliko puta dnevno te otvaranjem staklenke dopustite da izađe vlaga koju je otpustilo bilje.
Nakon dovršenja postupka, macerat procijedite kroz gazu i pustite da miruje 24 sata.
Nakon toga, odlijte njegov bistar dio, a talog bacite.
Čuvajte u tamnijon staklenci, na suhom i tamnom mjestu.Nema komentara:

Objavi komentar