U zadnje vrijeme, primijetila sam da da mi bijelo brašno ne paše baš najbolje. Preciznije, poslije konzumacije istog, osjećam napuhanost, žgaravicu, a kroničan umor samo je popratna pojava.
Nisam neki ljubitelj mesa, a moja se prehrana, do sada, uglavnom bazirala na voću, povrću i tjesteninama (puno punooo kruha, pekarskih proizvoda, njoki i svega što u sebi ima kvasac).
Oslabljen imunitet i disbalans crijevne flore, bili su znakovi da je vrijeme za promjenu.
S obzirom da je ovo moj prvi post koji je uopće vezan za prehranu, mislim da priliči da sadrži i kratak uvod u neke moje osobne navike. Za lchf sam čula prije točno dvije godine, no nikada ga nisam proučavala niti prakticirala. Moram priznati da ni danas to nije moj apsolutni odabir što se tiče prehrane, ali neke najlošije i najnezdravije navike, zamijenjene su upravo vrlinama Lchf-a.
I dalje jedem manje-više sve, samo u drugačijim omjerima negoli prije. Bijelo brašno zamijenjeno je kokosovim brašnom i brašnom od orašastih plodova (bademi, lješnjaci, lan, suncokret...). Bijelo ulje zamijenjeno je maslinovim i kokosovim. Šećer je zamijenjen stevijom.
Promjena ovih nekoliko namirnica, potpuno mijenja energiju... I zaista, nisam vjerovala, dok nisam isprobala...
SASTOJCI (za jednu osobu):
Tijesto:
1 jaje
15 g kokosovnog brašna
5 g Psyllium praška
20 g ribanca (osobno sam stavila parmezan, ali može i neki drugi tvrdi sir)
10 g maslaca
50 ml jogurta
2 prstohvata soli
2 prstohvata sode bikarbone
žlica vruće vode
Nadjev:
po volji i po želji
(gouda sir, šunka, pasirana rajčica...ili povrće za vegetarianu)
Osobno sam stavila domaće pelate, sir, šunku, origano, sezam i par zrnaca kima s obzirom da ima jako intenzivan okus i miris.
PRIPREMA:
Pomiješati suhe sastojke (kokosovo brašno, psyllium, ribanac, sol i sodu). Izmiksati jaja te postepeno dodavati prethodno pomiješane suhe sastojke.
Rastopiti maslac te ga dodati u smjesu, zajedno s jogurtom i žlicom vode.
Miješati dok smjesa ne bude glatka.
Tijesto utisnuti u kalup ili oblikovati na papiru za pečenje pa staviti u pećnicu zagrijanu na 200˙C.
Tijesto peći 10ak minuta, a kad se zarumeni, dodati nadjev te peći još 10 minuta.
Odličan post! Ova pizza izgleda toliko ukusno! Već sutra ju spremam definitivno. Hvala na receptu!
OdgovoriIzbrišiPosjeti i moj blog, te se učlani ukoliko želiš. ☺
https://mybeautyamazon.blogspot.com
ovo izgleda stvarno ukusno ! i ja sam uvjek u potrazi za novim receptima :D
OdgovoriIzbrišiizgleda sjajno, ja bih to htela da probam zvuci mi neobicno a opet i ukusno i isto vreme :)
OdgovoriIzbrišipogledaj moj novi post >>> http://highheelpoodl.blogspot.rs
Pizza izgleda odlično i slasno !
OdgovoriIzbrišiSuper post xx
http://zeberry.blogspot.ba/