ponedjeljak, 25. travnja 2016.

Izrada prirodnih sapuna hladnim postupkom- Sapunerija Rustika

Velika sam zaljubljenica u prirodnu kozmetiku pa sam prije nešto više od godine dana, prisustvovala radionici izrade prirodnog sapuna.
Ne razmišljamo previše o onome što unosimo u svoje tijelo, a kamoli o onome što na njega nanosimo. Mnoga istraživanja konstantno upozoravaju na golemu štetnost djelovanja različitih kemijskih spojeva na zdravlje ljudi, a koji se nalaze u tekućim sapunima, šamponima i gelovima koje svakodnevno koristimo.
Živjeti (ili barem pokušati živjeti) u skladu s prirodom ne znači biti rob vlastitih uvjerenja, ići iz krajnosti u krajnost, već nastojati pronaći balans između užurbanog, obiteljskog, poslovnog i modernog života i kvalitetne brige o svom zdravlju i tijelu. To znači, pravilno poredati vrijednosti i prioritete, otvoriti se za mogućnost da nam priroda, kao kakva brižna majka, nudi sve što nam je potrebno.



Željela sam izbjeći skupe pogreške, bacanje baznih i skupocjenih eteričnih ulja te više mjeseci istraživati po internetu. Mislim da je puno isplativije učiti od onih koji su to znanje usvajali dugogodišnjim radom, koji su iskustvo stekli na vlastitim pogreškama. Ipak, prije radionice, sama sam prikupila neke općenite i osnovne informacije, zbog sumnje da 6 sati predavanja neće biti dosta za toliko "kemije" (ipak, ne morate biti kemičar, a i vremena je bilo sasvim dovoljno, s obzirom da se ne odlazi dok ne dobijete odgovore na sva pitanja koja vas zanimaju, na koja predavačica strpljivo odgovara nakon teorijskog i praktičnog dijela).
U Splitu, u domu Ane Karabatić, okupila se nekolicina žena i djevojaka koje su željele, baš poput  mene, jednostavnije i brže naučiti nešto o izradi sapuna. U ugodnoj atmosferi, dočekala nas je ljubazna domaćica koja nam je velikodušno servirala hranu i piće, a nakon upoznavanja, započeli smo s radom.

Predavanje i teorija su vrlo dobro koncipirani, tako da radionicu mogu posjetiti i oni koji imaju nekakvo predznanje i ozbiljnije se bave tim poslom, ali i oni koji su početnici. U našoj grupi bilo je i magistrica ekonomije i pravnica, dakle, nije bitno čime se bavite. Ovo je radionica za sve one koji žele učiti i stjecati nova iskustva.

Ja vam neću previše pisati o detaljima izrade sapuna, već ću pokušati navesti nekakve osnove i glavne smjernice koje sam usvojila od svoje mentorice.
Sva ostala pitanja glede nabavke, omjera, postotaka, ponašanja i karakteristika baznih ulja na sastav sapuna, namjene određenih dodataka, kvalitete, skladištenja i trajnosti, su nešto što se obrađuje na radionici.

Pribor:
- posuđe od isključivo inox nehrđajućeg čelika (2 lonca koja više nećete koristiti za hranu)
- štapni mikser
- pjenjača i silikonska kuhača
- precizna digitalna vaga
- mensure
- kalup (od silikona, pleksiglasa, drva, a za početak to mogu biti i  tetrapaci mlijeka ili soka)
- termometar (temperatura sastojaka pri miješanju treba biti ista ili približna +/- 4 °C)

Oprema:
- naočale
- rukavice
- deblja odjeća
- dobra maska za lice
- ocat (kvasina) u prskalici (uvijek pri ruci)

Ako se pitate čemu ovoliko zaštitne opreme, odgovor leži u jako agresivnoj lužini (NaOH).
Važno je paziti da se ne udiše, zaštiti pokućstvo i ukloniti svu hranu koja se nalazi u blizini.

Bazna ulja:
- zasićene masne kiseline: palmino ulje, kokosovo, ulje manga, shea butter
- jednostruko nezasićene masne kiseline: maslinovo ulje, bademovo, ulje, ulje makadamije i koštica marelice (trajnost 1-2. godine)
- dvostruko nezasićene masne kiseline: ulje sezama, soje, suncokreta
- trostruko nezasićene masne kiseline: ulje konoplje, noćurka, boražine, crnog kima (trajnost 3 mjeseca)

Nakon teorije, dolazi praktični i kreativni dio.
Dakle, radi se o izradi sapuna HLADNIM POSTUPKOM:
Soda se dodaje destiliranoj vodi (nipošto ne obratno) čime temperatura vode poraste, a kada se ohladi do temperature ulja, sve skupa se miješa u inox posudi.

Postupak saponifikacije osobno mi je bio potpuno nepoznat, ali jako zanimljiv, na što se nadovezuje i korištenje kalkulatora koji predstavlja okvir izrade. U kalkulatoru prethodno vidimo kartu ulja, reguliramo tvrdoću i karakteristike sapuna. Drugim riječima, sastavljamo recept ovisno o namjeni.

Saponifikacija => MAST (mast, ulje)
                                     +
                             LUŽINA

Da bi se postigla saponifikacija koristi se takozvani popust/discount ulja, što znači da se dodaje 5 ili 8 % više ulja nego što je potrebno. Upravo taj višak ulja računa se u spomenutom kalkulatoru. Smjesa se miješa štapnim mikserom dok se ne prepozna vidljivi trag (krater), kao dokaz saponifikacije.
Netom prije dolijevanja u kalup, dodaju se pigmenti: med, mlijeko, glina, eterična ulja te se sapun oslikava. Ovo je onaj dio koji veseli svakog kreativca.
Sapun u kalupu je nužno utopliti ručnicima i krpama, a nakon 48 sati može se rezati na kriške, koje se odlažu na hladno i suho mjesto gdje sazrijevaju mjesec dana.

Naravno, teorija nije jednako što i praksa, zato su ovakve radionice dobrodošle.

Što ćete na radionici naučiti:
- kako sigurno rukovati kaustičnom sodom
- kako se ponašaju ulja pri saponificiranju
- kako baratati saponifikacijskim faktorima pojedinih ulja
- kako samostalno sastaviti recept
- kako prepoznati kad je sapun ispao estetski loše, a kad je opasan za upotrebu
-  koji su praktični problemi izrade sapuna
- koji su najupotrebljavaniji dodaci te njihove karakteristike


Nakon radionice ostaje vam cca 600 grama sapuna kojeg ste samostalno oslikali, skripta, podrška i ono najvažnije- vrijedno i zabavno iskustvo. 
Iduća radionica je u Splitu, a svi zainteresirani, mogu se javiti na kontakt s ovog linka.















Nema komentara:

Objavi komentar