četvrtak, 7. srpnja 2016.

Jedan LCHF dan #1



Mnogi ljudi, kad čuju LCHF i dalje zamišljaju egzotične i skupe namirnice, posebne načine pripreme jela, moderne okuse i tešku prilagodbu na novi način prehrane.
Moje iskustvo s Lchf-om je potpuna suprotnost svega navedenog; vrlo brza i bezbolna prilagodba, tradicionalni okusi i jednostavna priprema s lako dostupnim namirnicama.

Naravno, ovo ovisi o vašim željama i ukusima pa tako možete pripremati i neka pikantnija i egzotičnija jela koja nisu karakteristična za naše podneblje, kao i koristiti rijetke, neuobičajene i skupe začine. Mogućnosti su raznovrsne te smatram da se, uz malo organizacije, inovativnosti i truda, može prilagoditi svačijem džepu.


Dok smo doslovce bombardirani natpisima o štetnosti glutena, gmo hrani, lošim utjecajima razne hrane s aditivima i kemijskim dodacima, teško je zadržati uvjerenje da ono što jedemo ne utječe uvelike na naše zdravlje, a u konačnici na cijeli naš život.

Moj prelazak na lchf/keto prehranu bili su prvenstveno zdravstveni razlozi. I dok je većini lakše gutati tabletice i liječiti simptome, a istodobno jesti što god im padne na pamet, meni je puno ljepši osjećaj pripaziti na ono što jedem, znajući da tako pomažem svom tijelu.
Ono što je super kod lchf-a je što nema brojanja kalorija, odricanja (primjerice od slatkog) ili nekakve grižnje savjesti. Postoje prefine sirove torte, kao i one pečene, bezbroj ukusnih kolača od voća, čokolade, sira... homemade čips, energetske pločice, slatki napitci i još štošta.
Ono što je u mojoj kuhinji uvijek prisutno jest nešto od povrća, orašasti plodovi, kokosovo ulje  i tamna čokolada. Što se tiče nekakvih noviteta koje sam uvela, tu su Psillyum prašak koji zamjenjuje kvasac i daje tijestu mekoću te stevia kao zaslađivač. Dakle, nije nimalo komplicirano. :)




Evo kako izgleda jedan moj dan:

Doručak: Smoothie/shake





Sastojci: 3 dl bademovog mlijeka
               1 dl vode
               špinat
               žlica chia sjemenki
               žlica lana
               žlica kokosovog ulja
              protein konoplje
               pola šake badema
              (po izboru možete dodati i sirovo jaje ili šaku bobičastog voća)



Ručak: Puretina s povrćem i krem juha od tikvice







Sastojci: puretina pečena na malo maslaca
              zelena salata ili ribani kupus s 1 žlicom maslinovog ulja
              malo chia sjemenki
              2 tikvice (jedna za juhu- u koju je dodana žlica maslinovog ulja, a druga prepržena na tavi s malo maslaca)


Večera: Lchf palačinke





Sastojci: 2 jaja
               1 dl slatkog vrhnja
               1, 5 dl mljevenih badema ili kokosovog brašna
               čajna žličica Psylliuma
               prašak za pecivo
               sol
               stevija
              malo vanilije i korica limuna

Namaz: Topljena tamna čokolada s mljevenim lješnjacima, malo meda ili šumsko voće...
Palačinke su pržene na kokosovom ulju prema receptu iz Lchf kuharice.


*Užina: po izboru šaka oraha ili indijskih oraščića/// komadić lchf Brownies ili nekog drugog lchf kolačića ///premda se u lchfu izbjegava voće, ponekad pojedem avokado ili jednu jabuku (pripazim da se držim oko 50 g uh dnevno, a max 100 g)...


Dobar tek!

Nema komentara:

Objavi komentar