četvrtak, 15. listopada 2015.

Maska od gline

Od davnina su poznate blagodati čudotvorne gline.
Naime, maske od zelene gline izvlače toksine iz kože te koži donose minerale ubrzavajući mikrocirkulaciju. Od gline u prahu pomiješane s vodom, sodom bikarbonom i eteričnim uljima mogu se raditi domaće paste za zube, a ako je pomiješate s maslinovim uljem, dobit ćete izvrsnu masku za kosu. Važno je naglasiti da glina oksidira u kontaktu s metalom pa je potrebno koristiti drveni i stakleni pribor pri izradi ovakvih preparata.



Čak i bolesne životinje traže zemlju sa glinom u koju zaranjaju ozlijeđeni dio tijelaGlina djeluje iznutra i izvana. Osim što se nanosi lokalno, može se uzimati i oralno.  Za nju se kaže da je  "zemlja koja se jede, odnosno pije".Glina je bogata kalcijem, kalijem, željezom, magnezijem, srebrom. Ona se bori protiv masnog vlasišta, djeluje antiseptički, apsorbira nečistoće, pojačava obrambeni mehanizam organizma. Poboljšava crijevnu floru te tako omogućava bolju apsorpciju hrane, regenerira tkiva i organe, poboljšava formiranje kolagena i elastina, pomaže kod akni i zarastanja rana, uspostavlja radiokativnu ravnotežu u organizmu.

Imam neku sklonost kupovati prirodne preparate direktno od proizvođača (ovoga puta riječ je o OPG-u aromaterapeutkinje iz Zadra). Moj tip kože zapravo je mješovit, a kako je glina inače pogodna za tretiranje masne i mješovite kože, odlučila sam ju isprobati.

Sastojci ove maske u staklenoj posudici od 40grama su sljedeći:
- bijela i zelena glina
- bademovo ulje
- ulje gospine trave
- paprena metvica
- čajevac
- vitamini E lista

Na prvi pogled, zaista sastav koji obećava. Čista priroda, osvježavajuć miris, glatka i mekana tekstura...
Ukoliko se želite riješiti mitesera, upalnih procesa i ostalih nepravilnosti na koži, masku je potrebno nanositi 3 tjedna i to na način da prvi tjedan krenete sa 4 dana nanošenja po 15- ak minuta, drugi tjedan po 3 dana nanošenja te treći tjedan, masku je potrebno nanijeti samo dva puta. Nakon toga, maska se nanosi po potrebi i to isključivo na problematično područje, nikako na cijelo lice. Tako je glasila uputa, no vjerujem da je ovo pitanje individualno, zavisno o tipu kože te da je najbolje pratiti reakcije na svojoj koži i djelovati u skladu s tim.

Kod mene je T zona nešto masnija, dok je ostatak lica suh. Već nakon drugog nanošenja, osjetila sam zatezanje kože zbog izrazite suhoće i lagano perutanje. Smatrala sam da se radi o trenutnoj fazi, jer koža je organ kojemu je potrebno neko vrijeme da se navikne na novi proizvod, a i proces čišćenja zna potrajati. Drugi tjedan, primijetila sam čišće pore, no pojačano crvenilo kože. Tretman sam, naposlijetku, morala prekinuti ranije jer mi je koža postala toliko suha i beživotna da mi je trebalo dobrih mjesec dana da je ponovno nahranim.

Dakle, moje osobno iskustvo s ovom maskom nije bilo baš bajno, stoga sam ostatak kupljene bočice odlučila iskoristiti za anticelulitni tretman. Ne znam koji mi od navedenih sastojaka nije odgovarao, no sigurno je da je ova maska djelovala preagresivno na moju tanku i osjetljivu kožu lica, stoga je preporučujem isključivo onima s vrlo masnom i problematičnom kožom.

Namjeravam isprobati recept na koji nam nedavno naišla, a radi se o postupku relaksacije u glinenoj kupki. Nekoliko žličica gline doda se u kadu s vodom, pri čemu kupka ublažava srčane i vaskularne tegobe, otklanja stres te djeluje blagotvorno po pitanju astme i alergije.

Kilogram zelene gline u prahu možete kupiti klikom na ovaj link. 

Idući put, u rubrici Beauty &H Health, očekujte detaljan vodič kroz prirodnu kozmetiku i odgovore na brojna pitanja!

4 komentara:

  1. Imamo isti tip kože lica, tako da vjerujem da bih i ja jednako reagirala ali zvuči mi zanimljivo za mazanje po ostalim dijelovima tijela ili kao kupka :) Morat ću jednom probati!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Najgori tip, ni tu, ni tamo :D Javi svakako ako probas!

      Izbriši
  2. Moram ovo da probam.

    Nedvno sam otvorila blog, ako želiš svrati
    Ivinsvet.blogspot.rs

    OdgovoriIzbriši
  3. morala sam odustati od gline jer mi jako isušuje lice. a koža lica mi postaje sve suša..tko bi rekao, nekad sam blistala ko pečeni odojčić;)
    ali zato mi se sviđa ideja kupke!

    OdgovoriIzbriši